Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?
24 Mart 2020 Salı

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Günlük hayatımızda zamandan tasarruf etmemizi sağlayan ve elde bulaşık yıkama eziyetine son veren bulaşık makinelerinin temizlenmesi gerektiğini biliyor muydunuz?

Birçoğumuzun yıkama yaptığı için temiz zannettiği bulaşık makinelerinin de temizlenmeye ihtiyacı vardır. Bulaşık artıkları, deterjan kalıntıları ve kireç gözle göremeyeceğimiz şekilde makineye yerleşir. Makinenize zamanla yerleşen bu kalıntılar bulaşıkların iyi temizlenmemesine, lekeli kalmasına sebep olabilir. Bunların önüne geçmek için bulaşık makinesi temizleme işlemini belirli aralıklarla yapmanız gerekiyor. Bulaşık makinesi temizleme makinenizin ömrünü uzatacağı gibi, makinenizin daha verimli çalışmasını da sağlayacaktır.
Bulaşık makinesi nasıl temizlenir:

Makine içi: Öncelikle bulaşık makinesinin deterjan gözüne 1 yemek kaşığı kadar karbonat koyun. 1 su bardağını elma sirkesiyle doldurup, bardağı makinenin içinde herhangi bir yere, devrilmeyecek şekilde yerleştirin. Makinenizi, yüksek dereceli sıcak su programında boş olarak çalıştırın.

Bulaşık makinesi filtresini temizleme: Makinenizin en alt kısmında filtreler mevcuttur. Ayda 1 bu filtreleri yerinden çıkararak, musluk altında temizleyin.

Bulaşık makinesi pervane temizliği: Bulaşık makinesinin içinde yer alan pervaneyi yerinden çıkarın. Pervaneyi akan su altında yıkayın. Pervanenin dönmesini sağlayan su püskürtme delikleridir. Bu deliklere bulaşık artığı kaçtığında pervanenin dönmesi zorlaşır. Bu sebeple belirli zamanlara bu delikler kontrol edilmedi ve temizlenmelidir.

Makine dış yüzey temizliği: Yumuşak, nemli ve temiz bir bez ile makinenin dışı silebilirsiniz. Silme işleminde mikro fiber bezler temizliği kolaylaştırır. Aşındırıcı ya da beyazlatıcı maddeler bulaşık makinesinin dış yüzeyindeki boyanın zarar görmesine sebep olacağından kullanılmamalıdır.

Bulaşık makinenizi bu iş için üretilmiş ürünlerle de temizleyebilirsiniz. Marketlerde bulabileceğiniz temizleyici ürünleri kullanabilirsiniz. Ya da makinenizin üretici firmasının servisini arayarak, temizleyiciler hakkında bilgi sahibi olabilir, bulaşık makinesi servisinden ürünleri temin edebilirsiniz. Bulaşık makinesi temizleyicileri genellikle toz ya da granül yapıda olup, makinenin alt haznesine boşaltılıp boş yıkama yapılarak kullanılır.

Bulaşık makinesi temizlenirken dikkat edilmesi gerekenler:

Bulaşık makinesi iç temizliği mümkünse ayda 1 gerçekleştirilmelidir.
Bulaşık makinesinin dış temizliği yapılırken kimyasal ve aşındırıcı maddeler kullanılmamalıdır.
Bulaşık makinesini kullanırken tuz haznesini dolu tutmaya özen gösterin.
Parlatıcı kullanmayı unutmayın. Parlatıcı görevi gören elma sirkesi sağlık açısından daha doğru bir tercihtir. Makinenizin deterjan gözüne elma sirkesi ekleyerek bulaşıkların daha parlak çıkmasını sağlayabilirsiniz.